Ծիրանի օգուտներն ու վնասները
27.06.2025
Ծիրանը ոչ միայն համեղ միրգ է, այլև շատ առողջարար։ Ահա ծիրանի հիմնական օգտակար հատկությունները մարդկանց համար։
Ծիրանի պտղամիսը պարունակում է 4.7-ից մինչև 27% սախարիդներ (գլյուկոզ, ֆրուկտոզ, մալտոզ, սախարոզ), 1.3% օրգանական թթուներ (խնձորաթթու, կիտրոնաթթու և սուկցինաթթու), ինչպես նաև կարոտինոիդներ, ինչպիսիք են լիկոպենը և լյուտեինը: Բացի այդ, քաղցր միրգը հարուստ է բազմաթիվ ֆենոլային միացություններով, ֆլավոնոիդներով, կատեխիններով և A, B1, B2, PP, C վիտամիններով:
Ծիրանը կալիումի լավ աղբյուր է: 100 գ թարմ միրգը պարունակում է այս հանքանյութի օրական նորմայի մոտ 12%-ը, իսկ չիրը՝ խորհուրդ տրվող օրական նորմայի մոտ 70%-ը:
Ծիրանի կորիզները պարունակում են ամինաթթուներ, էմուլսին ֆերմենտը և ճարպային յուղեր, որոնք հիմնականում բաղկացած են լինոլեային և օլեինաթթուներից, ինչպես նաև գլիցերիդներից։
Հետաքրքիր փաստ. որքան մուգ է պտղի կեղևի և միջուկի ծիրանագույն երանգը, այնքան ավելի շատ ասկորբինաթթու է պարունակում պտուղը։
Օգտակար հատկությունները․

Ամրացնում է արյան անոթները։ Ֆլավոնոիդները նպաստում են արյան անոթների ամրացմանը և նվազեցնում օրգանիզմում քրոնիկ բորբոքման ախտանիշները։
Նպաստում է սրտի առողջությանը։ Օրգանիզմում կալիումը պատասխանատու է նյարդային և մկանային գործառույթների բնականոն գործունեության, սննդանյութերի տեղափոխման, ինչպես նաև առողջ արյան ճնշման ու սրտի առողջության պահպանման համար:
Բարելավում է մարսողությունը։ Ծիրանը պարունակում է սննդային մանրաթել, որը նպաստում է աղիքների լավ գործունեությանը և կանխում փորկապությունը։
Խոնավացնում է մարմինը։ Ծիրանը 85% ջուր է պարունակում, ինչը նպաստում է ջրային հավասարակշռության պահպանմանը, հատկապես շոգ եղանակին։
Մաշկի երիտասարդացում։ Ծիրանը պարունակում է E և C վիտամիններ, որոնք հզոր հակաօքսիդանտներ են, որոնք դրական ազդեցություն ունեն մաշկի վրա։ Դրանք օգնում են պաշտպանվել ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներից և բարելավել մաշկի առաձգականությունը։ Մրգի մեջ պարունակվող մեկ այլ հակաօքսիդանտ է բետա-կարոտինը։ Այս նյութը պաշտպանում է բջիջները քայքայումից, այդ թվում՝ արևային ճառագայթման հետևանքով առաջացած քայքայումից։
Ո՞վ պետք է խուսափի ծիրանից
• Ծիրանը պարունակում է մեծ քանակությամբ շաքար, ուստի շաքարախտի դեպքում դրանք պետք է զգուշությամբ ներառել սննդակարգում։
• Մեկ այլ հակացուցում է ստամոքսի խոցը և սրացման փուլում գտնվող այլ աղե–ստամոքսային հիվանդությունները։
• Ծիրանն ուժեղ ալերգեն է, ուստի մասնագետները խորհուրդ են տալիս երեխաներին և հղի կանանց դրանք զգուշորեն օգտագործել։
Կարևոր է. նույնիսկ առողջ մարդիկ չպետք է ուտեն ծիրանի հում կորիզներ. դրանք պարունակում են ամիգդալինի բավականին բարձր կոնցենտրացիա, որը կարող է թունավոր ազդեցություն ունենալ: Ամիգդալինը քայքայվում է ջերմային մշակման ընթացքում, ուստի կարելի է ուտել բովված կորիզներ կամ կորիզներով ծիրանի ջեմ:
Վտանգավոր են նաև խակ պտուղները։ Դրանք կարող են առաջացնել ստամոքսահյութի թթվայնության բարձրացում, այրոց, փորկապություն և լուծ։
Քանի՞ ծիրան կարելի է ուտել՝ առանց առողջությանը վնաս հասցնելու
Առողջ մեծահասակի համար ծիրանի խորհուրդ տրվող օրական չափաբաժինը մոտ 200 գ (5–6 հատ) թարմ միրգն է կամ 50 գ չիրը։
Մասնագետները խորհուրդ չեն տալիս այս միրգն ուտել դատարկ ստամոքսին կամ քնելուց առաջ։ Դա պայմանավորված է մրգային թթուների առատությամբ, որոնք կարող են գրգռել ստամոքսի պատերը՝ առաջացնելով այրոց, ծանրություն և անհարմարության զգացում։
Իմունիտետը բարելավելու, օրգանիզմն ընդհանուր առմամբ ամրապնդելու և աղիքների նորմալ գործառույթը պահպանելու համար երեխաները, տարեցները և հղի կանայք օրական պետք է ուտեն ընդամենը 100 գ ծիրան։
Ինչպե՞ս պահել ծիրանը
Ծիրանի պահպանման ժամկետը սենյակային ջերմաստիճանում երեք օրից ոչ ավելի է, բայց սառնարանում միրգը կարելի է պահվել մինչև 20 օր։ Ծիրանն ավելի երկար ժամանակ պահպանելու համար այն կարելի պահածոյացնել, սառեցնել կամ չորացնել։
Ինչպե՞ս է ծիրանն օգտագործվում կոսմետոլոգիայում

Ժամանակակից կոսմետոլոգիայում ակտիվորեն օգտագործվում է պտղի միջուկը, ինչպես նաև կորիզներից ստացված յուղը։ Ծիրանը օգտագործվում է ինչպես խանութում գնված մասնագիտական կոսմետիկ միջոցներ, այնպես էլ տնային խնամքի միջոցներ պատրաստելու համար։
Ծիրանի դիմակը շատ հեշտ է պատրաստել. վերցրեք հասուն միրգը, կեղևազրկեք, լավ մանրացրեք միջուկը և քսեք նախապես մաքրված դեմքին: Այս դիմակի պահելու ժամանակը մոտ 20 րոպե է, այնուհետև այն պետք է լվանալ և դեմքին ուրիշ ոչինչ չքսել: Եթե մաշկը չափազանց յուղոտ է, ապա ծիրանի միջուկին կարող եք մի փոքր կեֆիր ավելացնել: Նման դիմակները պետք է օգտագործել 3-4 օրը մեկ անգամ:
Աղբյուր՝ LADYNEWS.am Դիտվել է 346 անգամ
Читать на русском
|