Բժիշկները խորհուրդ են տալիս դրանք ներառել սննդակարգում։
Ստամոքս-աղիքային տրակտը կարևոր դեր է խաղում մարմնի դետոքսիկացման գործում: Եվ կարևորն այն է, որ այն սնունդը, որը մենք ուտում ենք, անմիջականորեն մասնակցում է աղեստամոքսային տրակտի բնականոն աշխատանքին և դետոքսիկացմանը։
Խիտ և կոպիտ մանրաթելային կառուցվածք ունեցող բանջարեղենում՝ կաղամբ, նեխուրի ցողուններ, ճակնդեղ, շաղգամ, բողկ, քաղցր պղպեղ, կեղևով վարունգ, հայտնաբերված են շատ չլուծվող սննդային մանրաթելեր: Մեծ քանակությամբ մանրաթելեր պարունակվում են նաև ամբողջական հացահատիկայինների մեջ:
Մասնագետները վստահեցնում են, որ աղեստամոքսային տրակտի գործունեության ընթացքում մանրաթելերը կապում են տարբեր թունավոր նյութեր (ծանր մետաղներ, մանրէաբանական բջիջներ, աղիների մահացած բջիջներ, մասամբ խոլեստերինի մոլեկուլներ) և դրանք հեռացնում օրգանիզմից։
Լուծվող սննդային մանրաթելերը կապում և հեռացնում են խոլեստերինի մոլեկուլները, լեղաթթուները, ծանր մետաղները, բակտերիաների քայքայման արտադրանքները, խմորման արդյունքները և աղիներում փտած տարրերը (հատկապես դիսմիկրոբիոցենոզի դեպքում, երբ առողջ ֆլորայի փոխարեն զարգանում է պայմանականորեն պաթոգեն ֆլորան), ինչպես նաև մասամբ կապում թունավոր գազերը, որոնք բակտերիաների կողմից արտադրվում է աղիներում՝ նվազեցնելով մետեորիզմի դրսևորումները:
Այս մանրաթելերով հատկապես հարուստ են դդումը, դդմիկը, սմբուկը, լոլիկը, ճակնդեղը, գազարը, լոբազգիները, ինչպես նաև՝ հատապտուղները։ Պետք չէ մոռանալ նաև բուսական ծագման հակաօքսիդանտների մասին. դրանք շատ են վառ գույնի բանջարեղենի և մրգերի մեջ:
22-04-2025 10:55 Սննդաբանները նշել են այն սնունդը, որը վտանգավոր է ուտել դատարկ ստամոքսին: Սուրճը, ըստ գիտնականների, խթանում է ստամոքսում թթվի ավելացումը և գրգռում է ստամոքսի լորձաթաղանթը, որն առաջացնում է սրտխառնոց և այրոց: Նշվում է, որ օրգանիզմը մեծ էներգիա է ծախսում միսը, ինչպես նաև ցանկացած կենդանական սպիտակուց մարսելու վրա: Հացաբուլկեղեն և ալյուրով պատրաստված ուտելիքներ նույնպես խորհուրդ չի տրվում ուտել դատարկ ստամոքսին: Սննդաբաններն այս սնունդն անվանում են «ճարպակալման ուղիղ ուղի»: Դա կարող է առաջացնել նաև արյան շաքարի բարձրացում:
22-04-2025 10:43 Առաջին ալիքը բացահայտել է «Երկու աստղ» շոուի նոր եթերաշրջանի ժյուրիի կազմը: Այսպիսով, մասնակիցների ելույթները կգնահատեն Հրաչ Քեշիշյանը, Լուիզա Ներսիսյանն ու Գարիկ Պապոյանը: Կլինի նաեւ հրավիրված անդամ:
22-04-2025 10:38 Աշխարհի առաջին ռակետ Արինա Սաբալենկան չկարողացավ նվաճել Գերմանիայի Շտուտգարտ քաղաքում անցկացված WTA-500 մրցաշարի տիտղոսը։ Բելառուսի ներկայացուցիչը եզրափակիչում մրցեց աշխարհի 24-րդ ռակետ, լատվիացի Ելենա Օստապենկոյի հետ, որն առավելության հասավ 6:4, 6:1 հաշվով։
21-04-2025 10:40 Իդեալական ըմպելիքը, որը կարելի է օգտագործել ինչպես ուտելու ընթացքում, այնպես էլ դրանից հետո, ջուրն է, որը չպետք է լինի սառը, գերադասելի է սենյակային ջերմաստիճանի, նշել են դիետոլոգները։ Ըստ նրանց՝ կարծիքն այն մասին, որ ուտելիս չպետք է ջուր խմել, այդքան էլ արդարացված չէ: Քանի որ, եթե մենք ապուրն ընդունում ենք որպես առավել դիետիկ և ճիշտ ուտեստներից մեկը, ապա ապուրը, մեծ հաշվով, ջուր է ավելի կոշտ սնունդով: Այսինքն՝ կարելի է ուտելիքի վրայից խմել։
21-04-2025 10:32 ԱՄՆ կառավարական մարմինը կազմել է 100 հնարավոր ամենաօգտակար մթերքների վարկանիշը, և կրես-սալաթը ճանաչվել է սննդարար նյութերի առավել մեծ պարունակություն ունեցող բանջարեղենը։ Ցուցակում հաջորդը չինական կաղամբն է (91,99 միավոր), մանգոլդը (89,27), բազուկի տերեւը (87,08) եւ սպանախը (86,43)։ Կրես-սալաթը կանաչատերեւ բանջարեղեն է, պատկանում է նույն ընտանիքին, ինչ եւ կալե կաղամբը, բրյուսելյան եւ սպիտակակոթ կաղամբը։