Рус. Հայ.
ՀՅՈՒՐԱՍՐԱՀ

«Լավագույն գինին այն է, որը ձեզ է դուր գալիս»․ Հայաստանի լավագույն սոմելյե Մարիամ Սաղաթելյան

22.08.2023

Ին Վինո գինիների մասնագիտացված խանութ-բարի համահիմնադիր Մարիամ Սաղաթելյանը վերջերս նվաճեց Հայաստանի լավագույն սոմելյե մրցանակը։

Այս յուրահատուկ մասնագիտության, լավագույն գինինիների ճիշտ ընտրության, դրանց պահպանման և հարակից հարցերի շուրջ է մեր հացազրույցը Մարիամ Սաղաթելյանի հետ։


- Ո՞վ է սոմելյեն և ի՞նչ հմտությունների է նա տիրապետում։

-Սոմելյեն միջնադարից եկած մասնագիտություն է: Սոմելյե բառը նշանակում է գինի մատուցող կամ մատռվակ, իսկ ինքը՝ սոմելյեն, հետևում է ռեստորանում գինու պահպանմանը, մատուցմանը և խորհուրդներ տալիս ուտելիքի ու գինիների հարցում: Կարևոր է, որ սոմելյեն ունենա գիտելիքներ ողջ աշխարհի գինիների և գինեգործության մասին, ինչպես նաև ունենա գինի համտեսելու հմտություններ: Սոմելյեի կարևոր ունակություններից է հյուրին ճիշտ գինի խորհուրդ տալը: Սոմելյեին դիմելու առավելություններից մեկը նրանց փորձառու քիմքն է: Նրանք անընդհատ փորձում են նոր գինիներ և վարժեցնելով իրենց, կարող են ձեզ օգնել գտնել նախընտրած գինին և մատուցել: Եթե լավագույն գինիները մատուցվեն սխալ բաժակով, սխալ ուտեստի հետ, սխալ ջերմաստիճանում և այլն, ապա հյուրի մոտ կարող է բացասական տպավորություն ստեղծվել:

600x400

- Ո՞րն է համարվում ամենալավ գինին: Ինչպե՞ս այն տարբերակել բազմաթիվ տեսակների մեջ։

- Ճիշտ կլինի՝ մեր մտքից հանենք «լավագույն գինի» հասկացողությունը, քանզի այն շատ սուբյեկտիվ է: Ինչպես ասում են՝ «ճաշակին ընկեր չկա», համանման կերպով՝ գինու հարցում լավագույնը չկա: Գինիները լինում են տարբեր տեսակների: Ամենամեծ խումբը պարզ և փրփրուն (խաղուն) գինիներն են: Տարանջատվում են նաև սպիտակ, վարդագույն և կարմիր, ըստ բնական մնացորդային շաքարի պարունակության՝ չոր, կիսաչոր, կիսաքաղցր և քաղցր գինիները: Ըստ մարմնի՝ գինիները կարող են լինել թեթև, միջին մարմին ունեցող և մարմնեղ․ այնպես, ինչպես, օրինակ, երբ համեմատում ենք ջրի և կաթի թանձրության զգացողությունը քիմքի վրա։ Այս ամենից ելնելով, ըստ նախասիրությունների, կարող եք ընտրել ձեզ համար լավագույն գինին: Պետք է հիշել, որ լավագույն գինին այն է, որը ձեզ է դուր գալիս:

 600x400

- Ներկայացրեք, խնդրեմ, իսկ ո՞րն է օրգանական գինին:

- Ըստ դասական սահմանման՝ օրգանական գինին այն է, որը համապատասխանում է օրգանական գինու պատրաստման չափանիշներին: Սա նշանակում է, նախ՝ այն պատրաստվում է օրգանական խաղողից՝ աճեցված առանց թունաքիմիկատների: Օրգանական խաղողի այգին սերտիֆիկացնելու համար հարկավոր է 3-4 տարի այն մշակել համապատասխան ձևով և տարին մի քանի անգամ հողն ու խաղողը հանձնել փորձաքննության: Այնուհետև, սերտիֆիկացումը ստանալուց հետո, պատրաստել գինին նույն չափանիշներին համապատասխան և ստացված խմիչքը նույնպես հանձնել փորձաքննության:

600x400

- Ի՞նչ չափանիշներով է հարկավոր ընտրել գինին խանութում:

- Առհասարակ խորհուրդ է տրվում գինին ընտրել մասնագիտացված խանութներում, քանի որ այնտեղ երաշխավորված են պահպանման պայմանները՝ կայուն ջերմաստիճանը՝ 18-20 աստիճան, ջերմացնող լույսի բացակայությունը, գինու հորիզոնական դիրքում գտնվելը: Գինին ընտրելիս կարևոր է կարդալ պիտակը, ուշադրություն դարձնել արտադրման երկրին, տարածաշրջանին, արտադրողին, տարեթվին, որը բերքահավաքի տարեթիվն է, ալկոհոլի պարունակությանը: Հաճախ պիտակի վրա կարելի է տեսնել գինու նկարագրությունը, որին ևս ուշադրություն դարձնելիս կգտնեք ձեր ցանկացած գինին: Մեր օրերում գոյություն ունեն հավելվածներ, որոնց միջոցով սկանավորելով պիտակը՝ կարող եք կարդալ այլ մարդկանց կարծիքներ տվյալ գինու մասին, ինչը Ձեզ վստահորեն կօգնի կողմնորոշվելու հարցում:

600x400

- Որո՞նք են մրագային գինիների առանձնահատկությունները:

- Մրգային գինիները կարելի է ամբողջապես առանձնացնել դասական գինու խմբից: Գինին պատրաստվում է խաղողից, քանի որ վերջինս միակ ազնվական միրգն է, որն ունի բնական շաքարի պաշար՝ բավարար խմորում իրականացնելու համար: Մրգային գինիները խմորելու համար հարկավոր է շաքարի այլ աղբյուր: Այս դեպքում շաքարի աղբյուր կարող է լինել գինու քաղցուն( խաղողի քաղցր հյութ), որոշ դեպքերում՝ շաքարը: Բացի այդ, գինին, որը պատրաստված է խաղողից, կարող է պարունակել մրգային և ծաղկային համեր, մինչդեռ, մրգային գինիների դեպքում այն պարունակում է միայն տվյալ մրգին բնորոշ համը:

600x400

-Ի՞նչ պայմաններում է հարկավոր պահպանել գինիները, ինչպե՞ս ճիշտ մատուցել:

- Գինին պահպանելու և մատուցելու համար գոյություն ունեն տարբեր պայմաններ: Պահպանելու դեպքում ցանկալի է մութ, խոնավ և հաստատուն ջերմաստիճանով վայր, մինչդեռ մատուցելու պարագայում շատ բան կախված է գինու տեսակից՝ հատկապես գույնից, անհրաժեշտ է հետևել մի շարք խորհուրդների: Փրփրուն կամ խաղուն գինիները ցանկալի է մատուցել 6-8 աստիճանում, քանի որ դրանք ունեն բարձր թթվայնություն: Սպիտակ և վարդագույն գինիները պետք է մատուցել 8-13 աստիճանում: Կարմիր գինինիների դեպքում՝ նախընտրելի է 15-20 աստիճանը: Կարմիր գինիների պարագայում պետք է ուշադրություն դարձնել ալկոհոլին և մարմնեղությանը. որքան բարձր է ալկոհոլը և որքան մարմնեղ է գինին, այդքան ավելի բարձր ջերմաստիճանում է անհրաժեշտ այն մատուցել: Հարկավոր է օգտագործել ճիշտ գավաթներ, որոնք ունեն ոտք, որից և պետք է բռնել բաժակը՝ ձեռքի ջերմաստիճանով գինին չտաքացնելու համար: Կան գինինիներ, որոնց պետք է մինչ մատուցելը օդահարել: Դա վերաբերվում է թե’ երիտասարդ, թե’ հնեցված գինիներին:

600x400

Ստորև հակիճ բառարան՝ գինեսերների համար․

Հնեցված կամ ռեզերվ գինի - Հիմնականում (կան մի քանի բացառություններ) մի քանի ամիս տակառներում մնացած գինի

Appellation (Ապելասիոն) - Օրենքով պաշտպանված աշխարհագրական նշումով վայր: Օրինակ՝ շամպայն բառը կարող է գրվել այն գինիների պիտակների վրա, որոնք Շամպայն տարածաշրջանից են: Մնացած դեպքերում նմանատիպ գինին անվանվում է փրփրուն (խաղուն)։

Արոմա (բույր) - Հաճելի բույրերը, որոնք զգացվում են գինուց, ի տարբերություն հոտի, որը նկարագրում է վատ բույրեր։

Տտիպություն - այն զգացումը քիմքում կամ լեզվի վրա, որը թողնում է չորության զգացողություն: Օրինակ, երբ խմում ենք թունդ սև թեյ, կամ ուտում սերկևիլ։

Խմորում - գործողություն, որի ընթացքում խմորիչը մարսում է գլյուկոզան և ֆրուկտոզան ու արտադրում ալկոհոլ և ածխաթթու գազ։

Երիտասարդ / հասուն գինիներ - երիտասարդ գինիները թեթև գինիներ են, մեծամասամբ 2-3 տարվա բերքի գինիներ: Հասուն գինիներն ավելի հին տարեթվի բերքահավաքից են,հաճախ՝ տակառներում հնեցված։

«Տաք» գինի - Բարձր ալկոհոլ պարունակող գինիներ, որոնք թողնում են այրող հետհամ։

Terroir (Տերուար / տեղանք) - Տարածքի բնակայք: Յուրաքանչյուր բնական և արհեստական հանգամանք, որը կարող է ազդել խաղողի հասունացման վրա։

Աղբյուր` LADYNEWS.am

Դիտվել է 5965 անգամ

Читать на русском

ՄԵԿՆԱԲԱՆԵԼ

Ձեր անունը: *
Ձեր էլ. հասցեն: *
Մեկնաբանությունը: *

Ինքնատիպ Մարմիլան՝ ազգային զարդանախշերով և ուրարտական սեպագրերով

04.06.2025
«Արտադրված է Հայաստանում» պիտակով ապրանքները գնալով ավելի մեծ պահանջարկ են վայելում հայրենական շուկայում, այդ թվում՝ հագուստի նորաձևության ոլորտում։

Եղանակային զգայունություն. հիվանդություն, թե՞ հորինվածք

19.03.2025
Իրո՞ք որոշ մարդիկ իսկապես բուռն են արձագանքում եղանակի փոփոխություններին, թե՞ դա պարզապես ինքնաներշնչանք է: Փորձենք պարզել:

Ինչու է տղամարդն անհետանում և հետո հայտնվում․ հոգեբանի բացատրությունը 

19.02.2025
«Քնա՞ծ ես» հաղորդագրություն ստանալը մի տղամարդուց, ով անհետանում է մի քանի շաբաթով, իսկ հետո հանկարծ նորից հայտնվում ձեր կյանքում, վաղուց արդեն մեծ տարածում է ստացել:

Ամանորյա եռուզեռ․ յուրահատուկ, չկրկնվող ու ցանկալի նվերներ՝ սիրելիներին

09.12.2024
Ամանորյա եռուզեռ է։ Ամենքը փորձում են ժամ առաջ կատարել տոնական գնումները, սիրելիների ու մտերիմների համար գտնել նվերներ, որոնք կլինեն յուրահատուկ, չկրկնվող ու ցանկալի։

Թրամփի ամենասիրելի և հավակնոտ դստեր կյանքի 16 կանոն

07.11.2024
Ներկայումս Իվանկա Թրամփը փորձում է հեռու մնալ քաղաքականությունից և ներկա է լինում միայն ամենակարևոր իրադարձություններին, մինչդեռ շատերը կարծում են, որ նա իր մասին դեռ բարձրձայն կհայտարարի։

Սուտ հանուն փրկության․ Իլոն Մասկը գիտի, թե ինչպես զրույց վարելիս նկատել խաբեությունը

26.09.2024
Գործատուները կարող են տարբեր տեսակետներ ունենալ կատարյալ աշխատողի որակների վերաբերյալ, բայց նրանց կարծիքները հատվում են մի բանում՝ ոչ ոք չի ցանկանում իր թիմում ստախոս ունենալ:

Բաժնի բոլոր նյութերը

ՄԵԿ ՏՈՂՈՎ
03-07-2025 10:43
85-ամյա Ալ Պաչինոին, ով անցյալ տարի բաժանվեց 31-ամյա Նուր Ալֆալլահից, լուսանկարել են իր նոր ընկերուհու հետ համբուրվելիս: Ամերիկացի դերասանը և երիտասարդ իտալացի լրագրող Կատերինա Դի Տերլիզին ճաշել են Հռոմի Պիացցա դել Պոպոլոյի Il Bolognese ռեստորանում, իսկ նրանց համբույրը ֆիքսել են պապարացիները: Ալ Պաչինոյի նոր ենթադրյալ ընկերուհու մասին հայտնի է միայն այն, որ նա ծնունդով Իտալիայից է և վերջին երկու տարիների ընթացքում աշխատել է որպես ազատ լրագրող NBC News-ում: 2023 թվականին աղջիկը ստացել է լրագրության և մուլտիմեդիա հաղորդակցությունների մագիստրոսի աստիճան:
03-07-2025 10:40
50-ամյա Դելֆին Արնոն պարգևատրվել է Ֆրանսիայի բարձրագույն պարգևով՝ Պատվո լեգեոնի շքանշանով: Նախագահ Էմանուել Մակրոնն անձամբ է շքանշանը հանձնել Dior նորաձևության տան գործադիր տնօրենին և LVMH կայսրության սեփականատիրոջ՝ Բեռնար Արնոյի դստերը, որի մեջ են մտնում այնպիսի ապրանքանիշեր, ինչպիսիք են Loro Piana-ն, Louis Vuitton-ը և Moët Hennessy-ն:
03-07-2025 10:33
Մեծահասակ մարդկանց մոտ քնի խանգարումներ առաջանում են արգելակող նեյրոնների կորստի պատճառով, որոնք տեղակայված են հիպոթալամուսում: Այսպիսի եզրակացության են եկել Բոստոնի համալսարանի գիտնականները: Պարզվել է, որ 70-ամյա մարդը միջինում 60 րոպե քիչ է քնում, քան քսանամյա երիտասարդը: Ավելին, մեծ տարիքում դժվարանում է քնելը, օրգանիզմը ավելի վաղ է արթնանում, քունը ֆրագմենտավորվում է: Նախկինում այս առանձնահատկությունների պառճառը չէր հաջողվում պարզել:
03-07-2025 10:17
NYP-ն հաղորդում է, որ ննջասենյակում դասական «բում-բումը» վտանգի տակ է, և այդ ամենը էկրանին «կպչելու» սովորության պատճառով։ Մտահոգիչ է, որ տասը մեծահասակից մեկը խոստովանում է, որ կնախընտրեր սոցցանցերում սքրոլինգ անել զուգընկերոջ հետ մտերմության փոխարեն։ Մասնագետները զգուշացնում են, որ այս «թվային կախվածությունն» ունի մի ամբողջ փունջ կողմնակի ազդեցություններ՝ հոգնածությունից և կենտրոնացման նվազումից մինչև հիշողության և հոգեկան առողջության վատթարացում։
03-07-2025 02:29
Launchmetric հետազոտական ընկերության տվյալներով՝ Լորեն Սանչեսի և Ջեֆ Բեզոսի շքեղ հարսանիքը Վենետիկում հանգեցրել է տպավորիչ 222 միլիոն դոլարի լրատվամիջոցների ազդեցության։ Լրատվամիջոցների ազդեցության առաջատարը իտալական Dolce & Gabbana ապրանքանիշն էր, որը կազմել է 14.5 միլիոն դոլար, գրում է WWD-ն։
LN-Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԿԱՐԴԱԼ
LN -Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԴԻՏԵԼ
% ԶԵՂՉԵՐ ԽԱՆՈՒԹՆԵՐՈՒՄ
ՈՒՐ ԳՆԱԼ ԵՐԵԿՈՅԱՆ
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀՂՈՒՄՆԵՐ
ՆՈՐԸ ՁԵՐ ԿՅԱՆՔՈՒՄ

Ամսվա աստղագուշակ․ հուլիս 2025 թ․

01.07.2025
Մեզ շատ դժվար ամիս է սպասվում։ Մեր գլխավերևում արդեն իսկ պարում է հետադարձ Պլուտոնը, իսկ հիմա դրան կմիանան Նեպտունը (հուլիսի 4-ից), Սատուրնը (հուլիսի 13-ից) և Մերկուրին (հուլիսի 18-ից)։ Լավ համակարգված քառյակ նրանցից դուրս չի գա։ Բայց նույնիսկ առանձին-առանձին, այս «հետադարձները» կազդեն բոլոր կենդանակերպի նշանների կյանքի իրադարձությունների վրա։

LADYNEWS TV
Հայաստանի ներկայացուցիչ Պարգն իր Survivor երգով «Եվրատեսիլ 2025»-ում զբաղեցրեց 20-րդ տեղը:
ՕՐՎԱ ԱՍՏՂԱԳՈՒՇԱԿ

Խոյ
21.03-20.04

Ցուլ
21.04-22.05

Երկվորյակ
23.05-22.06

Խեցգետին
23.06-23.07

Առյուծ
24.07-24.08

Կույս
25.08-23.09

Կշեռք
24.09-23.10

Կարիճ
24.10-22.11

Աղեղնավոր
23.11-22.12

Այծեղջուր
23.12-20.01

Ջրհոս
21.01-19.02

Ձուկ
20.02-20.03
ՇԱԲԱԹՎԱ ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾԸ
30.06.2025
Դիտվել է 800 անգամ
01.07.2025
Դիտվել է 750 անգամ
27.06.2025
Դիտվել է 455 անգամ
02.07.2025
Դիտվել է 239 անգամ
03.07.2025
Դիտվել է 136 անգամ

© 2012, LADYNEWS.am
Մեջբերումներ անելիս հղումը (hyperlink) LADYNEWS.am-ին պարտադիր է: Կայքում արտահայտված կարծիքները պարտադիր չէ, որ համընկնեն խմբագրության տեսակետի հետ: Գովազդների բովանդակության համար կայքը պատասխանատվություն չի կրում:

LADYNEWS.am-ի մասին
Հեռ.` +374060445674, +37455545535
Էլ-փոստ` [email protected]
Գովազդ կայքում: Հեռ.՝ +374060445674, +374 55545535
Էլ-փոստ՝ [email protected]

Webmaster