Рус. Հայ.
ՕԳՏԱԿԱՐ ԽՈՐՀՈՒՐԴՆԵՐ

10 մթերք, որոնք ախորժակ են բացում

05.11.2021

Թվում է, թե հենց նոր եք ճաշել, բայց կես ժամ հետո կրկին ուզում եք ուտել: Դա նշանակում է, որ սխալ եք սնվել: Նույնիսկ, եթե սնունդը ձեզ հագեցնող է թվում, դա չի նշանակում, որ երկար ժամանակով կշտացել եք։

Սննդի խնդիրն առաջին հերթին քաղցը հագեցնելն է։ Բայց կան մի շարք մթերքներ, որոնք ավելի լավ կլինի հեռու պահել ձեր ափսեից․ դրանցից հետո, եթե ձեզ անգամ կուշտ զգաք, ապա ոչ՝ երկար։

Այս երեւույթի բացատրությունը կարելի է գտնել, եթե հասկանանք ինքնին հագեցվածության մեխանիզմը: Սոված մարդու մոտ արյան մեջ շաքարի մակարդակը մի փոքր ցածր է։ Եթե դուք օգտագործում եք ցածր գլիկեմիկ ինդեքսով սնունդ, ապա շաքարը բարձրանում է աստիճանաբար։ Եթե ինդեքսը բարձր է, այսպես կոչված, արագ ածխաջրերը, ապա շաքարը կտրուկ բարձրանում է, բայց նաեւ կտրուկ իջնում։ Սա նշանակում է, որ շուտով նորից ուտելու ցանկություն կունենաք։ Այս պարագայում նիհարելու մասին արդեն խոսք չկա, հակառակը՝ ավելորդ կիլոգրամներ են հավաքվում։

Սուշի

Կարծում եք, այս մթերքն ավելի դիետի՞կ է, քան պիցան: Հիասթափեցնենք։ Սուշին 70%-ով սպիտակ բրինձ է: Դրա գլիկեմիկ ինդեքսը 90 է, ինչը շատ բարձր է։ Այո, դուք արագ կկշտանաք, բրինձն ինքնին զանգվածեղ է և հագեցնող։ Բայց շուտով նորից քաղց կզգաք։ Եթե իսկապես այդքան սիրում եք ճապոնական խոհանոց, պատվիրեք սաշիմի կամ միսո ապուր։ Դրանք հարուստ են սպիտակուցներով, որոնք, իսկապես, հագեցնում են, այլ ոչ թե տպավորություն ստեղծում:

Մրգային հյութ

600x400

Ամենաբարձր ինդեքսն, իհարկե, ունեն փաթեթավորված հյութերը։ Եթե նույնիսկ գրված է, որ դրանք առանց շաքարի են, ապա գրեթե հաստատ այնտեղ դա պարունակվում է։ Բայց անգամ ամեն թարմ քամածը չէ, որ օգտակար է։ Եթե դուք այն զտում եք մինչև միայն հեղուկ մնա, ապա թողնում եք միայն շաքար: Չէ՞ որ բոլոր օգտակար սննդանյութերը պարունակում են մանրաթելերի մեջ: Դիետոլոգները խորհուրդ են տալիս հյութեր պատրաստել խյուսով, իսկ ավելի լավ է՝ առանց շաքարի կոմպոտներ պատրաստել, որպեսզի ծամելու բան լինի՝ այս գործընթացը նույնպես նպաստում է հագեցվածությանը։

Կարտոֆիլ

Ինչ ձևով էլ եփեք՝ ֆրի, պյուրե, պարզապես խաշած, գլիկեմիկ ինդեքսը ոչ մի տեղ չի կորի՝ սկսած 65-ից (կեղևով կարտոֆիլը) և ավելի բարձր։ ԿԿշտանաք արագ, կսովածանաք, շատ ավելի շուտ։

Սպիտակ հաց

Այն պատրաստվում է զտված ալյուրից, ինչը նշանակում է, որ դրա գլիկեմիկ ինդեքսը գերազանցում է սահմանը՝ 100 միավոր: Իհարկե, դա չի նշանակում, որ այն ընդհանրապես չի կարելի ուտել։ Բայց ավելի լավ է փոխարինել հացով, որը հարուստ է մանրաթելերով՝ տարեկան, ամբողջական հացահիկեղեն կամ թեփ:

Համբուրգեր

600x400

Թվում է, շատ լավ հագեցնող սնունդ է: Բայց գաղտնիքը սոուսների և ծանր մսի մեջ է, ինչպես նաև՝ հացի: Այս ամենը գումարային «արագ ածխաջրերի» հարուտ փունջ է, և շուտով դուք կցանկանաք ևս մի քանի այդպիսի բուրգեր ուտել: Ավելի լավ է դրանք ինքներդ պատրաստեք տանը՝ տավարի միսը փոխարինեք թռչնամսով, ավելի շատ բանջարեղեն դրեք, սպիտակ հացի փոխարեն, վերցրեք տարեկանի կամ հացահատիկային, ինչպես նաև՝ բացառեք քաղցր սոուսները։

Ալկոհոլ

Նախ, խմելու ժամանակ միշտ խորտիկ էլ առկա: Սա արդեն իսկ լավ չէ կազմվածքի համար: Երկրորդ՝ ալկոհոլը նվազեցնում է գլիկոգենի մակարդակը և բարձրացնում շաքարինը, որն արագ կիջնի, և դուք նորից քաղց կզգաք։ Հիշեք, որ դուք սովորաբար շատ ավելի շատ եք ուտում, եթե սնվելիս ալկոհոլային խմիչքներ եք օգտագործում: Ի դեպ, ամենաբարձր գլիկեմիկ ինդեքսն ունի գարեջուրը։

Թթու

Խոսքն այստեղ նույնիսկ շաքարի մասին չէ, այլ համեմունքների առատության: Մարինացված վարունգ, թթու կաղամբ․ այս ամենն ակտիվացնում է մարսողական համակարգը և մեծացնում ստամոքսահյութի արտադրությունը՝ բացելով ախորժակը։ Այնպես որ, սա ընդամենը խորտիկ է՝ հիմնական ճաշից առաջ:

Մյուսլի

600x400

Այս մթերքը սխալմամբ համարվում է դիետիկ: Բայց փաստն այն է, որ հացահատիկները շատ բարձր ջերմաստիճանի դեպքում վերածվում են փաթիլների, և դրանց սննդային արժեքը պարզապես սպառվում է: Ի դեպ, մյուսլիի գլիկեմիկ ինդեքսը 80 է, այսինքն՝ նման նախաճաշից հետո նորից ուտել կցանկանաք։ Ի դեպ, սա վերաբերում է բոլոր չոր նախաճաշներին։ Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս դրանք փոխարինել վարսակի փաթիլներով կամ թեփով, դրանց կարելի է թարմ մրգեր ավելացնել։

Կարագը և խոզի միսը

Այս բացահայտումը վերջերս են արել Նեապոլի Ֆրեդերիկ II համալսարանի գիտնականները: Նրանք պարզել են, որ հագեցած ճարպերն ազդում են հիպոթալամուսի՝ քաղցի և հագեցվածության համար պատասխանատու գեղձի վրա: Դրա վրա հատկապես ակտիվ ազդում են խոզի ճարպն ու կարագը։ Այսինքն՝ մարդիկ, ովքեր պարբերաբար խոզի միս են ուտում և կարագ օգտագործում, ավելի հաճախ են ուտում, և նրանց համար ավելի դժվար է վերահսկել ախորժակը։

Աղբյուր` LADYNEWS.am

Դիտվել է 5843 անգամ

Читать на русском

ՄԵԿՆԱԲԱՆԵԼ

Ձեր անունը: *
Ձեր էլ. հասցեն: *
Մեկնաբանությունը: *

Ձմեռային դետոքս. ընթացակարգեր մաշկի անվտանգ վերականգնման համար

20.11.2025
Ձմեռանը մաշկը հատուկ խնամքի կարիք ունի։ Այս անվտանգ ընթացակարգերը կօգնեն մաքրել, խոնավեցնել և վերականգնել փայլը նույնիսկ ցուրտ եղանակին։

Ինչ ուտել նախաճաշին. 7 առողջարար ուտեստ

13.11.2025
Օրը ճիշտ սկսելու համար կարևոր է ընտրել առողջ ուտեստներ և մթերք, որը օրգանիզմին կապահովի անհրաժեշտ սննդարար նյութերով:

Ինչպես ընտրել անկողնային սպիտակեղենը

29.10.2025
Անկողնային պարագաներ ընտրելով՝ դուք կարող եք սովորական ննջասենյակը հեշտությամբ վերածել ոճային և հարմարավետ տարածքի, որը թանկարժեք և տպավորիչ տեսք ունի:

Ինչու է արծաթը մարդու մարմնի վրա սևանում. 5 պատճառ և մաքրման եղանակներ

30.09.2025
Եթե ձեր արծաթե շղթան կամ սպասքը մգացել է, դա չի նշանակում, որ ժամանակն է դրանք դեն նետել: Եկեք տեսնենք, թե ինչու է արծաթը մգանում և ինչպես դա շտկել:

8 մանրուք, որոնք կօգնեն ազատվել սթրեսից գրասենյակում

28.08.2025
Եվ եթե դուք դրա հետ բախվում եք աշխատանքի վայրում, կան մի քանի եղանակներ արագ հանգստանալու համար։

Կոֆեինի միկրոդոզավորում. ինչպես սուրճ խմել առանց նյարդային համակարգը ծանրաբեռնելու

05.08.2025
Պարզվում է բոլորը չէ, որ պետք է հրաժարվեն անուշաբույր ըմպելիքից, բայց միևնույն է կարևոր է հետևել, թե որքան եք խմում, երբ փորձում եք աշխուժանալ:

Բաժնի բոլոր նյութերը

ՄԵԿ ՏՈՂՈՎ
21-11-2025 09:19
Բժիշկները բացահայտել են նույնիսկ փոքր քանակության ալկոհոլի ազդեցությունը քնի որակի վրա: Ալկոհոլը առաջացնում է մասնատված քուն, ինչը նշանակում է, որ ուղեղը կարճ ժամանակով արթնանում է՝ անընդհատ խափանելով քնի ցիկլը: Արդյունքում մարդը չի կարողանում լիովին վերականգնվել մեկ գիշերվա ընթացքում:
20-11-2025 10:14
Դուբայի Julith Coffee սրճարանի մենյուում հայտնվել է հազվագյուտ սուրճ, որի մեկ բաժակի գինը մոտ 990 դոլար: Ըստ տեղեկությունների՝ այս ըմպելիքը պատրաստվում է Պանամայի արևմուտքում գտնվող Բարու հրաբխի անմատչելի լանջերին աճեցված գեյշա տեսակի սուրճի հատիկներից: Յուրաքանչյուր խմբաքանակից ստացվում է ընդամենը մի քանի կիլոգրամ սուրճ մեկ բերքահավաքի ընթացքում: Julith Coffee-ն կարողացել է Պանամայում կայացած աճուրդում ձեռք բերել 20 կգ սուրճի հատիկներ:
20-11-2025 10:13
Վերամշակված սննդամթերքի, երշիկեղենի և սոուսների չափից շատ օգտագործումը կարող է պոտենցիալ մեծացնել սրտի կաթվածի և ինսուլտի առաջացման ռիսկը: Ըստ բժիշկների՝ որքան շատ աղ եք ուտում, այնքան մեծ է հիպերտոնիայի առաջացման ռիսկը, որը հանգեցնում է սրտի կաթվածի և ինսուլտի։ Շաքարը կարող է ոչ պակաս վտանգավոր լինել. չափազանց շատ քաղցրավենիք և շաքարային ըմպելիքներ հանգեցնում են քաշի ավելացման, տրիգլիցերիդների բարձրացման և շաքարախտի զարգացման ռիսկի, որոնք բոլորն էլ վնասակար են սրտի համար։
20-11-2025 10:11
Օրեգոնի աշխատանքային հիգենիայի ինստիտուտի գիտնականները պարզել են, որ ամեն գիշեր նույն ժամին քնելու սովորությունը երկու շաբաթվա ընթացքում նվազեցնում է արյան ճնշումը և ազդեցությունը նկատվում է անկախ հիպերտոնիայի համար դեղորայքի ընդունումից: Ըստ գիտնականների՝ այդ ազդեցությունը համեմատելի էր կանոնավոր վարժությունների կամ սննդակարգում աղի նվազեցման արդյունքների հետ: ։
20-11-2025 10:06
Կառլոս III-ի անվան առողջապահության ինստիտուտի (Իսպանիա) գիտնականները պարզել են, որ փոքր ընտանի կենդանիները, ինչպիսիք են ձկները և համստերները, նվազեցնում են անհանգստությունը երեխաների մոտ: Հետազոտողները ենթադրում են, որ նման կենդանիները ստեղծում են կայուն, հանգիստ միջավայր, որը խթանում է կարեկցանքը և պատասխանատվության զգացումը՝ առանց լրացուցիչ սթրեսի:
LN-Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԿԱՐԴԱԼ
LN -Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԴԻՏԵԼ
% ԶԵՂՉԵՐ ԽԱՆՈՒԹՆԵՐՈՒՄ
ՈՒՐ ԳՆԱԼ ԵՐԵԿՈՅԱՆ
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀՂՈՒՄՆԵՐ
ՆՈՐԸ ՁԵՐ ԿՅԱՆՔՈՒՄ

Ամսվա աստղագուշակ․ նոյեմբեր 2025 թ․

01.11.2025
Տիեզերքը կցուցաբերի հումորի զգացում՝ պարգևատրելով անկեղծներին և ծուռ հայելի պահելով նրանց առջև, ովքեր պարծենում են:

LADYNEWS TV
Քեթի Փերրին թողարկել է նոր երգ և տեսահոլովակ՝ նվիրված Օռլանդո Բլումից ինը տարվա համատեղ կյանքից հետո իր վերջերս բաժանմանը: «Bandaids» վերնագրով երգում 41-ամյա երգչուհին պատմում է իրենց բաժանման պատճառների և սերը փրկելու իր փորձերի մասին:
ՕՐՎԱ ԱՍՏՂԱԳՈՒՇԱԿ

Խոյ
21.03-20.04

Ցուլ
21.04-22.05

Երկվորյակ
23.05-22.06

Խեցգետին
23.06-23.07

Առյուծ
24.07-24.08

Կույս
25.08-23.09

Կշեռք
24.09-23.10

Կարիճ
24.10-22.11

Աղեղնավոր
23.11-22.12

Այծեղջուր
23.12-20.01

Ջրհոս
21.01-19.02

Ձուկ
20.02-20.03
ՇԱԲԱԹՎԱ ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾԸ
17.11.2025
Դիտվել է 2151 անգամ
14.11.2025
Դիտվել է 405 անգամ
15.11.2025
Դիտվել է 405 անգամ
19.11.2025
Դիտվել է 273 անգամ
20.11.2025
Դիտվել է 166 անգամ

© 2012, LADYNEWS.am
Մեջբերումներ անելիս հղումը (hyperlink) LADYNEWS.am-ին պարտադիր է: Կայքում արտահայտված կարծիքները պարտադիր չէ, որ համընկնեն խմբագրության տեսակետի հետ: Գովազդների բովանդակության համար կայքը պատասխանատվություն չի կրում:

LADYNEWS.am-ի մասին
Հեռ.` +374060445674, +37455545535
Էլ-փոստ` [email protected]
Գովազդ կայքում: Հեռ.՝ +374060445674, +374 55545535
Էլ-փոստ՝ [email protected]

Webmaster