| 
     Կեռասի օգուտակարությունն ու վնասները 
    
     26.06.2024
  Քաղցր կեռասը համեղ, առողջարար և սիրված սեզոնային միրգ է: Այն պարունակում է բազմաթիվ տարբեր վիտամիններ, իսկ դրա կալորիականությունը ցածր է՝ ընդամենը 50 կալորիա 100 գրամում: 
Բուսաբանական տեսանկյունից այն, այնուամենայնիվ, միրգ է, քանի որ ներսում մեկ կորիզ ունի և ոչ թե մի քանի, սակայն մարդիկ սովորաբար այն անվանում են հատապտուղ։ Վաղ սորտերը սկսում են հասունանալ մայիսի վերջին և շարունակում են վաճառվել մինչև հունիսի վերջ - հուլիսի սկիզբ։ 
Ո՞ր կեռասն է ավելի լավ գնել և որքա՞ն կարելի է ուտել․ այս հարցերին կպատասխանենք ստորև։ 
Ինչպե՞ս ընտրել կեռասը 
Կեռասի սորտերը ոչ միայն կարմիր են, այլև սպիտակ (կամ դեղին) և նույնիսկ՝ վարդագույն: Լավ ապրանք  գնելու համար բավական է ստուգել պտուղները։ Դրանք պետք է ունենան հարթ, առանց կնճիռների կեղև, լինեն առաձգական, առանց վնասվածքների կամ բորբոսի: 
Օգտակարությունը  
Կեռասը համարվում է դիետիկ մթերք, բայց չարժե չափից շատ ուտել․ առողջ մեծահասակների համար առաջարկվող չափաբաժինը օրական մոտավորապես 300 գ է: 
• Կեռասը օգտակար է ստամոքս-աղիքային համակարգի աշխատանքը կարգավորելու համար։ Չափավոր օգտագործման դեպքում այն կունենա մեղմ լուծողական ազդեցություն՝ շնորհիվ իր բջջանյութի: 
•Պտուղները պարունակում են մեծ քանակությամբ կալիում, որը բարենպաստ ազդեցություն է ունենում սրտանոթային համակարգի աշխատանքի վրա։ Դրանք օգնում են կայունացնել արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը և նորմալացնել արյան ճնշումը: 
• Կոռասը պարունակում է մեծ քանակությամբ B վիտամիններ, որոնք նպաստում են նյարդային համակարգի բնականոն աշխատանքին, իսկ մելատոնինի պարունակությունն օգնում է հաղթահարել անքնությունը և նորմալացնում է քունը։ 
Վնասակարությունը 
  
Ինչպես ցանկացած մթերք, կեռասն էլ ունի մի շարք հակացուցումներ։ 
• Խորհուրդ չի տրվում պտուղներն օգտագործել այն մարդկանց, ովքեր ալերգիկ են կեռասից կամ դրանց հետ հնարավոր խաչաձև ալերգեններից: Եթե ունեք նման սահմանափակում, ապա պետք է դադարեցնեք դրա օգտագործումը։ 
• Նրանց համար, ովքեր չունեն աղեստամոքսային տրակտի հիվանդություններ, կեռասը օգտակար է։ Բայց եթե առկա է խոցի սրացում, գաստրիտ և այլն, ավելի լավ է ռիսկի չդիմել և չուտել։ 
• Իր քաղցր համի և բնական շաքարների մեծ պարունակության պատճառով շաքարախտով հիվանդներին խորհուրդ չի տրվում կեռաս ուտել։ 
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 4770 անգամ
  Читать на русском
  
 |