Ինչպես երկար պահել ելակը հյութալի և թարմ
28.05.2024
Մի քանի պարզ կանոններ կօգնեն երկարացնել շատերի կողմից սիրված այս հատապտուղների կյանքը:
Առաջին հերթին ելակի կյանքը կօգնի երկարացնել բերքահավաքի ճիշտ ժամանակը։ Ավելի լավ է բուրավետ պտուղները թփերից քաղել առավոտյան կամ երեկոյան, երբ զով է։ Տաքացած հատապտուղները փափկում են և ավելի արագ փչանում։ Անձրևից կամ ցողից թրջված ելակները նույնպես ավելի վատ են պահվում:
Հատապտուղները պետք է զգույշ հավաքել՝ ցողունի հիմքից։ Կարևոր է չվնասել պտուղը և պահպանել ցողունը։
Ավելի լավ է հատապտուղները տեսակավորել անմիջապես երկու առանձին տարաների մեջ: Մեկը օգտակար է մանր, գերհասունացած ու կնճռոտ հատապտուղների համար, մյուսը՝ խոշոր ու ամուրների։ Այս մեթոդը կօգնի ևս մեկ անգամ չանհանգստացնել պտուղներին՝ հետագայում տեսակավորման համար։
Ավելի լավ է ելակը պահել զով տեղում։ Հավաքելուց հետո հատապտուղները պետք է դնել սառնարանում։ Դա անելու համար ոչ խորը տարայի հատակը ծածկեք թղթե սրբիչով և պտուղները շարեք մեկ շերտով:
Պահպանումից առաջ լվանալը խորհուրդ չի տրվում. ավելորդ խոնավությունը նպաստում է փտմանը: Կեղտը և հողի հատիկները կարելի է հեռացնել փափուկ խոզանակով:
Փտելու տարածումից խուսափելու համար ելակը պետք է ամեն օր զննել։ Կարևոր է անհապաղ հեռացնել վնասված նմուշները: Սա կօգնի մնացած հատապտուղները ավելի երկար թարմ պահել:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 1871 անգամ
Читать на русском
|