«Արմենիա էքսպո-2019» 19-րդ տարածաշրջանային առևտրա-արդյունաբերական ցուցահանդեսում, որ անցկացվեց սեպտեմբերի 12-14-ը Երևանում, այցելուներից շատերին ծանոթ, իսկ մի մասի համար հաճելի հայտնություն էին «ՆԵ» ապրանքանիշով ներկայացված գունավոր լաքերի և եղունգների խնամքի պարագաները։ Ինչպես նշեցին ցուցահանդեսի կազմակերպիչները՝ «ՄԵՆՕԿ» համատեղ ձեռնարկության թողարկածը նման առաջին արտադրությունն է Հայաստանում։
Ցուցահանդեսի այցելուների հիացական արձագանքները, իմ մի փոքր հաճելի զարմանքն ու հայկական յուրահատուկ արտադրանքի ստեղծման գործընթացին ծանոթանալու ցանկությունս տարան Աբովյան քաղաքում գործող «ՆԵ»-ի արտադրամասեր, որտեղ հյուրընկալ աշխատակիցներն ինձ պատմեցին ու ներկայացրեցին հետաքրքիր բազմաթիվ մանրամասներ։
«ՆԵ» հայկական գունավոր լաքերի արտադրությունը սկսվել է 2016թ․-ից, վաճառքի դուրս եկել՝ 2017թ․-ի փետրվարից։ Ինչպես ներկայացրեց «ՄԵՆՕԿ» ՍՊԸ-ի տնօրեն Եղիա Մկրտչյանը՝ մինչ արտադրությունը գունավոր լաքերը փորձարկման երկար ճանապահ են անցել: Նախ՝ լաբորատոր աշխատանքներից հետո թեստավորման համար բաժանվել են տարբեր թիրախային խմբերի, հաշվի առնվել սպառողների կարծիքները, բարելավվել է լաքերի բանաձևը: Այնուհետև ստացված նմուշներն ուղարկվել են միջազգային անկախ հեղինակավոր փորձաքննության՝ վերջիններիս կողմից ստանալով գերազանց գնահատանք։ Այս ուղին անցնելուց հետո միայն 2017-ի ապրիլի 17-ին կայացել է «ՆԵ»-ի հանդիսավոր շնորհանդեսը՝ հայտնի գործիչների ու աստղերի մասնակցությամբ:
«ՆԵ» գունավոր լաքերի արտադրության մեջ օգտագործվում է միայն բարձրակարգ հումք՝ ներմուծված ԱՄՆ-ից և Եվրոպայից։ Դրանք չեն պարունակում միջազգայնորեն արգելված 5 վնասակար նյութերը ՝ դիբութիլ ֆտալատ, կամֆորա, տոլուոլ, ֆորմալդեգիդ և ֆորմալդեգիդի խեժ, որոնք հանդիպում են հայաստանյան շուկայում տարածված լաքերից շատերի մեջ։ «ՆԵ»-ի նմուշներին հատուկ են լավ պիգմենտավորված նորաձև գույները, բացառիկ փայլուն բանաձևը, կրում են իրենց երանգներին համապատասխան ինքնատիպ անուններ։
Ընկերության տեսականին ամբողջացնում են պրոֆեսիոնալ մատնահարդարման պարագաներն ու եղունգների խնամքի միջոցները։ Վերջիններիս, որ ներառում են հիմնային և վերին շերտերը, ակրիլները, գել լաքերը ու կուտիկուլայի յուղերը, հումքային բազան ներկրվում է ԱՄՆ-ից։
Մայրաքաղաքում գործում են «ՆԵ»-ի մասնագիտացված սրահ-ստուդիաները, տեսականին հասանելի է Երևանի ու մարզերի բազմաթիվ վաճառակետերում։
Եղիա Մկրտչյանի խոսքով՝ իրենց լաբորատորիանեում պրպտումներն ու փորձարկումերը շարունակական են, լավագույնը գտնելու, տեսականին ավելի ընդլայնելու և սպառողներին նոր ու արդիական նմուշներով ապահովելու համար։ Ապագա ծրագրերը չի շտապում հանրայնացնել՝ դրանք պահելով որպես հաճելի անակնկալ։
«Մենք աշխատում ենք մեր հայրենակիցների համար, ստեղծում ենք լավագույնը և ոգևորվում՝ տեսնելով նրանց ոգևորվածությունը»,-ասաց հայ գործարարը։
13-05-2025 10:54 60-ամյա Մոնիկա Բելուչին դարձել է պորտուգալական Vogue ամսագրի նոր համարի հերոսուհին։ Իտալացի դերասանուհին զարդարել է ամսագրի երեք շապիկներից մեկը` նվիրված արվեստներին և արհեստներին։ Թիմ Բարթոնի սիրելին լուսանկարահանման համար կեցվածք է ընդունել Ֆրանսիայի Սևր քաղաքի ճենապակու գործարանում՝ Dior-ի, Valentino-ի, Jean Paul Gaultier-ի և Ilona-ի հագուստներով։
13-05-2025 10:42 2025թ. հունվար-մարտ ամիսներին Հայաստանում կատարվել է 3032 ամուսնության ակտի գրանցում, 2024թ. հունվար-մարտի՝ 3885-ի համեմատ: Ըստ ԱՎԿ-ի՝ ամուսնությունների թիվը հանրապետությունում նախորդ տարվա նույն ժամանակահատվածի համեմատ նվազել է 22%-ով կամ 853-ով։ 2025թ. 3 ամիսների ընթացքում կատարվել է 1181 ամուսնալուծության ակտի գրանցում։ Նշենք, որ 2024թ. նույն ժամանակահատվածում գրանցվել է 1104 ամուսնալուծություն։
13-05-2025 10:38 Ըստ սննդաբանների՝ ավելորդ կիլոգրամներ չհավաքելու համար չպետք է տարվել «անառողջ» սննդով. այն չպետք է գերազանցի սննդի 20% -ը, անհրաժեշտ է նաև խմել օրական մոտ 2 լիտր ջուր և ուտելը սկսել բանջարեղենից: Սովորաբար մենք կարող ենք մեզ թույլ տալ 20 տոկոս «անառողջ» սնունդ՝ հացաբուլկեղեն, քաղցրավենիք, ճարպային համեղ կերակուր: Այնուամենայնիվ, ավելի լավ է ոչ թե տարվել այդպիսի սնունդով, այլ հնարավորինս կարգավորել սնունդը։
13-05-2025 10:22 Երիտասարդ տարիներին անպտղություն ունեցած կյանայք հակված են հետագայում ավելի հաճախ ենթարկվել սրտանոթային հիվանդությունների զարգացմանը։ Ավելին, ամենաբարձր ռիսկը գրանցվում է 40 տարեկանից փոքր կանանց մոտ։ Նման եզրակացությանն են հանգել Աթենքի ազգային համալսարանի գիտնականները։
13-05-2025 10:11 Նարգիլե ծխելը, տապակած մսի և տաք ըմպելիքների չարաշահումը կարող են մեծացնել քաղցկեղի զարգացման ռիսկը, նշել են Սիլվեստերի անվան համալիր քաղցկեղի կենտրոնի (ԱՄՆ) մասնագետները։ Քաղցկեղի ամենավտանգավոր գործոններից մեկը մնում է ծխելը, ներառյալ՝ նարգիլեն, որը թյուրիմացաբար համարվում է պակաս վնասակար, քան ծխախոտը։ Նրանք խորհուրդ են տալիս նաև հաճախակի խորոված կամ բարձր ջերմաստիճանում եփած միս չուտել։ Շատ տաք ըմպելիքը ևս առողջության համար վտանգավոր է։ Օրական չորս կամ ավելի բաժակ տաք թեյ կամ սուրճ խմելը կապված է կոկորդի քաղցկեղի առաջացման ռիսկի բարձրացման հետ։